logo

vijesti

Kontaktiraj nas

Aone Titanium metalni materijali

  • + 86-917-3633666
  • + 86-180 9170 2108
  • sales@aonemetals.com
  • www.aonemetals.com
Podeli

Tantalum široko koristi

Jan 29, 2018

tantalum metals.jpg

Tantal se koristi za proizvodnju različitih legura koje imaju visoke tačke topljenja, čvrstoće i duktilnost. Legirana sa drugim metalima, koristi se i za izradu karbidnih alata za opremu za obradu metala i za proizvodnju superzlitina za komponente mlaznih motora, hemijske procesne opreme, nuklearnih reaktora i raketnih delova. Zahvaljujući svojoj duktilnosti, tantal može biti vučen u fine žice ili filamente, koji se koriste za isparavanje metala kao što je aluminijum. Pošto se suprotstavlja napadima telesnih tečnosti i ne uznemirava, tantal se široko koristi u izradi hirurških instrumenata i implantata. Na primjer, porozni premazi tantala koriste se u konstrukciji ortopedskih implantata zbog sposobnosti tantala da formira direktnu vezu sa tvrdim tkivom.


Tantal je inertan protiv većine kiselina, osim fluorovodonične kiseline i vruće sumporne kiseline, a topla alkalna rastvora takođe prouzrokuju koroziju tantala. Ova svojina čini ga korisnim metalom za posude za hemijske reakcije i cijevi za korozivne tečnosti. Zatezači topline za parno grejanje hlorovodonične kiseline izrađeni su od tantala. Tantalum se obimno koristi u proizvodnji ultra-frekventnih elektronskih cevi za radio predajnike. Tantalum je sposoban zauzimanje kiseonika i azota formiranjem nitrida i oksida i stoga pomaže u održavanju visokog vakuuma potrebnog za cijevi.


Visoka tačka topljenja i otpornost na oksidaciju dovode do upotrebe metala u proizvodnji vakumskih peći. Tantal je ekstremno inertan i stoga se oblikuje u različite dijelove otporne na koroziju, kao što su kotrljajuće ćelije, tijela ventila i tantaluminisane pričvršćivače. Zahvaljujući svojoj visokoj gustini, oblikovanim punjenjem i eksplozivno formiranim penetrator linerima izrađeni su od tantala. Tantalum značajno povećava sposobnost penetracije oklopa oblikovanog punjenja zahvaljujući svojoj visokoj gustini i visokoj temperaturi topljenja. Takođe se povremeno koristi iu dragim satovima. Tantalum je takođe visoko bioinertan i koristi se kao ortopedski implantni materijal. Visoka krutost tantala zahteva da je upotrebite kao visoko porozna pena ili skela sa nižim krutostima za implantate za zamjenu kuka kako bi se izbjegao stresni štit. Pošto je tantalum obojeni, nemagnetski metal, ovi implanti se smatraju prihvatljivim za pacijente koji prolaze kroz MRI procedure. Oksid se koristi za izradu specijalnog stakla visokog refrakcijskog indeksa za objektive kamere.


Povezane vijesti

Copyright © Shaanxi Aone Titanium Metal Materials Co, Ltd Sva prava pridržana.